Leefstijl van belang bij kankerpreventie

Ongeveer een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker kan worden voorkomen als we gezond eten, voldoende bewegen en een gezond gewicht hebben. Een gezonde leefstijl is dus belangrijk bij de preventie van kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is gestart met de bewustwordingscampagne ‘Samen Kanker Voorkomen’ om het belang van een gezonde leefstijl bij de preventie van kanker onder de aandacht te brengen.Uit onderzoek is gebleken dat 2 op de 3 Nederlanders denkt zelf weinig te kunnen doen aan hun risico op kanker. Terwijl we door middel van gezonde keuzes in onze voeding en leefstijl de kans op kanker kunnen verkleinen. Naast niet roken is het behouden van een gezond gewicht de belangrijkste maatregel voor een lager risico op kanker. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks bijna 5.000 nieuwe gevallen van kanker in Nederland gerelateerd zijn aan overgewicht.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat een gezonde leefstijl geen garantie is tegen kanker. Ook mensen die gezond eten en leven kunnen helaas kanker krijgen, maar een gezonde leefstijl is wel essentieel om de kans op kanker te verkleinen. Daarnaast is een gezonde leefstijl ook na de diagnose kanker van groot belang.

Op de website samenkankervoorkomen.nl wordt uitgebreide informatie en praktisch advies gegeven over voeding, leefstijl en kanker.

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds