Suikerinname verlagen door langer te slapen

Elke nacht wat langer slapen, zou kunnen helpen om de inname van suikerhoudend voedsel te verminderen. Deze relatief eenvoudige verandering van leefstijl zou leiden tot een gezonder voedingspatroon. Uit een studie van het King’s College in Londen blijkt dat langer slapen de suikerinname verlaagt.

Onderzoek naar verlagen van de suikerinname

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 42 volwassenen die minder sliepen dan de aanbevolen 7 uur per nacht. De helft van de deelnemers kreeg een instructie en slaapadviezen om ’s nachts 1,5 uur langer in bed door te brengen. De slaapadviezen waren aangepast aan de leefstijl van de deelnemers. Bijvoorbeeld het vermijden van cafeïne voor het slapen, ontspanning voor het slapen en niet met een volle of lege maag gaan slapen. Ook kregen de deelnemers een aanbevolen bedtijd.

De andere helft van de deelnemers kreeg geen instructie en slaapadvies. Gedurende 7 dagen droegen de deelnemers een bewegingssensor die de tijd in bed en de slaaptijd registreerde. Daarnaast hielden de deelnemers een voedingsdagboek bij.

Resultaten

Van de deelnemers die een slaapadvies kregen, bracht 86% meer tijd in bed door. De helft van de deelnemers verhoogde de slaapduur met 52 tot 90 minuten. In de controlegroep veranderde de slaaptijd niet. Uit de voedingsdagboeken kwam naar voren dat langer slapen gepaard ging met een lager gebruik van vrije suikers (gemiddeld 10 gram per dag) in vergelijking met de uitgangswaarden.

Met vrije suikers worden de suikers bedoeld die door fabrikanten aan producten worden toegevoegd. Hieronder vallen ook de suikers uit honing, siroop en vruchtensap.

Het onderzoek liet ook zien dat de deelnemers die langer sliepen ook een lagere totale inname van koolhydraten hadden.

Gezonder eten

Langer slapen kan dus leiden tot een gezonder voedingspatroon met verlaagde suikerinname. Dit is in lijn met eerdere studies waarin een verband is gevonden tussen kort slapen en een ongezonde voeding. Kort slapen zou een risicofactor zijn voor verschillende aandoeningen zoals obesitas en hart- en vaatziekten. Slaapgewoontes kunnen bij gezonde volwassen eenvoudig verbeterd worden met een persoonlijke benadering. Deze verandering in leefstijl kan helpen om gezonder te eten.

Bron: King’s College London

Hoe maak jij de stap naar een gezonde leefstijl?

In een kennismakingsgesprek kunnen we samen jouw mogelijkheden bespreken.
Een afspraak is snel gemaakt. Ga naar het contactformulier.