Slaap en gezondheid

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen slaap en gezondheid. Veel van dit onderzoek wijst erop dat minder slaap nadelig kan zijn voor de gezondheid. Het kan de energiebalans en zodoende de energie-opname verhogen. In dit artikel worden de meest recente inzichten op een rij gezet.

Arbeidsongeschikten melden het vaakst slaapproblemen

Van alle Nederlanders van 25 jaar en ouder heeft 24% slaapproblemen. Bij arbeidsongeschikten ligt dat percentage ruim 2 maal zo hoog (58%). Van de werkenden heeft 19% last van slaapproblemen. Ruim 40% van de slechte slapers wordt door slaapproblemen belemmerd in hun functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur. Bij arbeidsongeschikten ligt dat percentage met 81% ruim hoger.
Uit de GezondheidsenquĂȘte van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de slaapproblemen samenhangen met geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn. Het is daarbij niet duidelijk of deze factoren de oorzaak of juist het gevolg zijn van slaapproblemen.

Bron: CBS

Wekelijks 1-2 dutjes lijkt goed voor het hart

In een Zwitsers onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen overdag slapen en het verband met acute hart- en vaatproblemen zoals een hartaanval, beroerte of hartfalen.
Mensen die 1 of 2 maal per week een dutje doen, hebben minder vaak hart- en vaataandoeningen dan mensen dan mensen die nooit overdag slapen. Vaker overdag slapen gaat echter niet gepaard met een lager risico op hart- en vaatziekten. De lengte van het dutje is ook niet van invloed. Het onderzoek geeft geen uitsluitsel over oorzaak of gevolg.

Bron: Heart – BMJ Journals (English)

Gebrek aan slaap verandert vetstofwisseling

Als je een week lang te weinig slaapt heb je minder snel een vol gevoel waardoor je makkelijker te veel eet. Bovendien worden vetten sneller uit het bloed opgenomen en opgeslagen in het lichaam. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 15 jonge mannen.
Na een nacht goed slapen was het gevoel van verzadiging weer hersteld, de waardes van de vetstofwisseling waren niet volledig hersteld.
Als vetten snel worden opgeslagen geeft het lichaam de voorkeur aan het verbranden van suiker boven vet. Slaapgebrek kan dit proces versnellen. Levenslang te weinig slaap kan een hoger risico geven op obesitas, diabetes of andere metabole ziekten.

Bron: Journal of Lipid Research (English)

Geuren verleiden tot ongezond eten na een korte nacht

De manier waarop onze hersenen geuren verwerken verandert na een korte nacht. Daardoor krijgen we meer trek in een vette hap en calorierijke snacks. Dat blijkt uit een klein Amerikaans onderzoek onder 25 gezonde vrijwilligers.
Na een korte nacht van 4 uur slaap bleken de vrijwilligers meer calorierijke voeding te kiezen dan na een nacht gewone slaap. Ook na weer een volledige nacht slaap bleken ze nog voor calorierijke voeding te kiezen. Uit scans bleek dat bij mensen met een slaaptekort de hersenen sterker reageren op geuren. Er bleek een vertraging te zijn in de communicatie tussen het gebied in de hersenen dat geuren registreert en het gebied wat de voedselinname controleert. Bij slaaptekort krijgen die gebieden in de hersenen niet genoeg informatie en daardoor gaat men overcompenseren met calorierijke voeding.

Bron: Science Daily (English)

Langer slapen verlaagt inname van suikers

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen minder vrije suikers (toegevoegde suikers en suiker uit honing, siroop en vruchtensap) gaan eten als ze langer slapen. Ook de totale inname van koolhydraten daalde door langer slapen.
Deelnemers aan het onderzoek kregen een persoonlijke slaapinstructie om hun slaaptijd te verlengen. De resultaten van dit onderzoek komen overeen met resultaten uit ander onderzoek waaruit naar voren kwam dat onvoldoende slaap kan leiden tot ongezonde voeding.

Bron: King’s College London (English)

Uit eerder onderzoek is gebleken dat minder dan 6 uur slaap per nacht al nadelige effecten kan hebben op de energiebalans. De regulering van honger- en verzadigingshormonen raakt verstoord door te weinig slaap. Het gehalte aan het hongeropwekkende hormoon ghreline neemt toe, terwijl het gehalte aan het verzadigingshormoon leptine afneemt. Deze combinatie kan de energie-inname verhogen.

Wil jij persoonlijk advies voor een gezonde leefstijl?
Maak dan vrijblijvend een afspraak om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken.

Maak een afspraak