Stoppen met roken en gewichtstoename

Heb je meegedaan met stoppen met roken in Stoptober en ben je sindsdien wat aangekomen? De gemiddelde gewichtstoename na het stoppen met roken is 4 kg. Meestal wordt dit als ongewenst ervaren, maar de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken zijn veel groter dan de nadelen van een paar kilo gewichtstoename.

Oorzaak gewichtstoename

Nicotine in sigaretten heeft invloed op de stofwisseling. Rokers hebben een snellere stofwisseling dan niet-rokers. Als je bent gestopt met roken en dus geen nicotine meer binnen krijgt, verbruikt je lichaam  minder energie. Als je met je voeding evenveel calorieën binnenkrijgt als toen je nog rookte, neemt je lichaamsgewicht toe. Daarnaast hebben mensen na het stoppen met roken vaak de behoefte om de trek in een sigaret op te vangen met snoepen en snacken. Dat draagt ook bij aan de gewichtstoename.

Gezond eten en bewegen

Probeer de ongezonde gewoonte van roken te vervangen door een gezonde gewoonte. Probeer zo gezond mogelijk te eten en niet te snoepen of te snacken. Kies op moeilijke momenten voor suikervrije kauwgom of snackgroente (bijvoorbeeld wortel, tomaat, komkommer) of ga een eindje wandelen. Door meer te bewegen neemt je energieverbruik toe en is de kans op gewichtstoename kleiner. Daarnaast kan beweging zorgen voor afleiding en helpt het om te ontspannen.

Plan maken bij stoppen met roken

Het kan helpen om voor jezelf een plan te maken wat je zou kunnen doen op moeilijke momenten. Bedenk in welke situaties je het moeilijk vindt om niet te roken of in welke situaties je het moeilijk vindt om het roken niet te vervangen door snoep of snacks. Denk er over na wat je in die situaties zou kunnen doen. Op je werk zou je bijvoorbeeld een kop thee of koffie kunnen halen. In andere situaties zou je wat snackgroente of suikervrije kauwgom kunnen nemen of is een eindje gaan wandelen een goed alternatief. Maak je plan voor elke moeilijke situatie zo concreet mogelijk. Hoe specifieker het plan, hoe beter het je kan helpen in die situatie. Naast je eigen plan kun je ook aan mensen in je omgeving vragen of ze je willen helpen op moeilijke momenten.

Geen zorgen over gewicht

Probeer je geen zorgen te maken over je gewichtstoename na het stoppen met roken. Ga niet direct proberen om weer af te vallen. Stoppen met roken vraagt veel van je discipline en doorzettingsvermogen. Maak het jezelf niet moeilijker door dan ook af te willen vallen. Pas als je 3 maanden bent gestopt met roken is het tijd om met je gewicht aan de slag te gaan. Je kunt de gewichtstoename in die eerste maanden wel beperken niet te veel te snoepen en te snacken en meer te bewegen.

Nicotinevervangers bij stoppen met roken

Als je tijdens het stoppen met roken gebruik maakt van medicatie of nicotinevervangers zul je in eerste instantie minder gewichtstoename hebben. Pas wanneer je de nicotinevervangers gaat afbouwen gaat je lichaam minder energie verbruiken en heb je een grotere kans op gewichtstoename. In principe heb je dan de moeilijkste fase van het stoppen met roken dan al achter de rug en kun je wel met je gewicht aan de slag gaan.

Afvallen

Als je na de gewichtstoename nog een gezond gewicht hebt, is het niet nodig om te gaan afvallen. Was je gewicht al te hoog of is het na het stoppen met roken te hoog geworden, dan kan het voor je gezondheid beter zijn om af te vallen.

Bron: Voedingscentrum

Wil je ook graag afvallen?
Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek of een intakegesprek.