Nutri-Score als logo voor voedselkeuze

De Nutri-Score is vanaf 1 januari 2024 officieel het voedselkeuzelogo van Nederland. De score moet consumenten gaan helpen om betere keuzes te maken op het gebied van voeding. Dit heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt. Helemaal perfect is deze score niet, maar het is een goed hulpmiddel.

Producten vergelijken

Met de Nutri-Score moet het eenvoudiger worden om dezelfde soort producten met elkaar te vergelijken. Tijdens het boodschappen doen kun je zo makkelijker kiezen voor een product met een betere samenstelling, zonder dat je het etiket op de achterkant hoeft te lezen. Vooral voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan, kan de Nutri-Score een handig hulpmiddel zijn.

De Nutri-Score bestaat uit een letter (A t/m E) en een kleur (van donkergroen tot donkeroranje). De score op de verpakking laat zien of een product een betere samenstelling heeft in vergelijking met eenzelfde soort product. De score laat dus niet zien of een product een goede of slechte samenstelling heeft, maar wel hoe het scoort ten opzichte van vergelijkbare producten. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende soorten ontbijtkoek met elkaar vergelijken.

Schijf van Vijf

Demissionair staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen geeft aan dat de Nutri-Score een aanvulling is op de bestaande voedingsrichtlijnen. ‘Het advies blijft om zoveel mogelijk volgens de Schijf van Vijf te eten. Want de Schijf van Vijf laat zien welke producten een gezonde keuze zijn. Eet je toch iets buiten de Schijf van Vijf? Dan is Nutri-Score een handig hulpmiddel.’

Nutri-Score berekening

De Nutri-Score is van oorsprong een Frans systeem dat al in meerdere Europese landen wordt gebruikt. Het algoritme is herzien door een internationaal wetenschappelijk comité om het beter aan te laten sluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Het herziene algoritme maakt vooral goed zichtbaar welke producten een slechtere samenstelling hebben. Die krijgen een gele, oranje of donkeroranje score. Bij de groene scores maakt Nutri-Score vaak wel, maar nog niet altijd, voldoende onderscheid. Zo hebben witte en volkoren pasta en rijst allebei een donkergroene score, terwijl volgens de Richtlijnen Goede Voeding de volkoren varianten de voorkeur hebben. Verdere aanpassing van het algoritme blijft nodig.

De Nutri-Score wordt per product bepaald met een speciale berekening (algoritme). Eiwit, vezels, groente, fruit en peulvruchten geven producten een hogere score. Het energiegehalte (kCal), verzadigd vet, suiker en zout geven een product juist een lagere score. Uit de berekening komt dan een totaalscore voor een product. Bijvoorbeeld een donkergroene A of een donkeroranje E.

Overgangstermijn

Fabrikanten kunnen vanaf 1 januari 2024 zelf kiezen of zij een Nutri-Score op hun producten zetten. Als ze hiervoor kiezen moeten zij de score op elk product van hun merk zetten. Ze gebruiken dan het herziene algoritme om de score te berekenen.
Producten die voor 1 januari 2024 al met een Nutri-Score in de winkels lagen, komen uit landen die de score al eerder hebben ingevoerd. Voor die producten hebben fabrikanten tot eind 2025 de tijd om het herziene algoritme toe te passen.
Daarnaast zijn er Nederlandse bedrijven die in een pilotfase de Nutri-Score op hun producten hebben gezet om er ervaring mee te krijgen. Die bedrijven moeten per 1 juli 2024 de score aanpassen volgens het herziene algoritme.

Nutri-Score publiekscampagne

In april 2024 start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met een publiekscampagne met uitleg over hoe je de Nutri-Score gebruikt bij het boodschappen doen. De Nutri-Score is dan op steeds meer producten in de winkels te zien.

Bron: Rijksoverheid

 

Wil jij persoonlijk advies voor een gezonde leefstijl?

Maak dan vrijblijvend een afspraak om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken.

Maak een afspraak