Portiegrootte verpakking moeilijk te vergelijken

Fabrikanten gebruiken vaak verschillende portiegroottes voor vergelijkbare producten. Ook het Voedingscentrum, brancheorganisatie FNLI en de stichting ‘Ik-Kies-Bewust’ hanteren ieder een eigen lijst met richtlijnen voor portiegroottes. Dit is verwarrend voor consumenten. Daarom wil de Consumentenbond dat alle portievermeldingen verdwijnen of dat er één richtlijn komt waar alle fabrikanten zich aan houden.

Verschillen in vermelding portiegrootte

Fabrikanten mogen zelf bepalen of ze de voedingswaarde per portie op de verpakking vermelden en hoe groot zo’n portie is. Een Twix bevat 2 repen, maar op de verpakking staat dat 1 reep een portie is. In een pakje Sultana’s zitten 3 biscuits, maar een portie is bij Sultana 1 koekje, terwijl Jumbo bij soortgelijke fruitbiscuits alle 3 de koekjes als 1 portie beschouwt. De Consumentenbond geeft aan dat consumenten zich storen aan deze verschillende portievermeldingen. Ook vinden consumenten bij sommige producten de portievermelding onrealistisch, bijvoorbeeld bij chips. En een portie chips is volgens de verpakking vaak een handje vol, terwijl in werkelijkheid vaak meer gegeten wordt.

Enquête over portiegrootte

De Consumentenbond vroeg een panel van ruim 2800 consumenten wat zij als een portie beschouwen. De meningen hierover liepen sterk uiteen. Sommige consumenten vinden 1 visstick een portie, terwijl anderen 3 of 5 stuks als een portie zien. Tweederde van de panelleden checkt de voedingswaarde per portie. Consumenten die producten met elkaar willen vergelijken, kunnen het best naar de voedingswaarde per 100 gram kijken. Dit moet verplicht op alle verpakkingen staan.

Bron: Consumentenbond