Zoetmiddel Stevia

Sinds 2011 is er een nieuw zoetmiddel op de markt: Stevia. De steviaplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt al eeuwenlang als zoetmiddel gebruikt, onder andere in thee. In het voorjaar is de steviaplant te koop in tuincentra onder de naam ‘honingkruid’. Inmiddels zijn er veel merken zoetmiddelen en producten met Stevia te koop, zoals frisdranken, zuiveldranken en drop. Als zoetmiddel levert het geen calorieën, kan gebruikt worden om mee te koken en te bakken en geeft geen ongewenste bijwerkingen. Het blad van de steviaplant is 35-45x zoeter dan suiker.

De zoetstof ontstaat door de blaadjes van de steviaplant te malen en enige tijd in heet water te laten weken. Dat vocht wordt gezuiverd en geconcentreerd waardoor de zoete stoffen overblijven. De naam van de zoetstof is steviolglycoside, heeft een E-nummer (E960) en is 200-300x zoeter dan suiker.

Als je geen synthetisch zoetmiddel zoals aspartaam wilt gebruiken, kan Stevia een goed alternatief zijn. Het verkrijgen van het extract is een complex proces. Producten die hiermee gezoet zijn, bevatten vaak ook andere zoetmiddelen. Stevia is niet beter of gezonder dan andere zoetmiddelen en heeft een wat bittere smaak.