Zoutgebruik 50 procent hoger dan aanbevolen

Uit voedselconsumptieonderzoek blijkt dat Nederlanders 50% meer zout eten dan wordt aanbevolen. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen is het zoutgebruik te hoog. Het gemiddelde zoutgebruik is 9 gram per dag, terwijl de Richtlijnen Goede Voeding een maximale inname van 6 gram per dag aanhouden. De belangrijkste bronnen van zout zijn brood (26%), vleesproducten (15%) en kaas (10%).
Een te hoog zoutgebruik kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Beperking van de inname leidt tot een verlaging van de bloeddruk en draagt daarmee bij aan een verlaging van de kans op hart- en vaatziekten. Een hoge inname van zout en gezouten producten verhoogt bovendien het risico op maagkanker.

Overheid en fabrikanten verlagen zoutgebruik

De overheid heeft de voedingsmiddelenindustrie opgeroepen de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen te verlagen. Sommige voedingsmiddelen bevatten daardoor nu minder zout dan in 2011. Het zoutgehalte in brood is met 21% gedaald en in kaas met 11%. Ook groenten en peulvruchten in blik en glas hebben een lager zoutgehalte.
Fabrikanten hebben de hoeveelheid zout in deze producten geleidelijk verlaagd zodat de consument het verschil nauwelijks opmerkt. Aangezien brood een belangrijke bijdrage levert aan het gebruik van zout, zorgt deze daling er in belangrijke mate voor dat mensen er dagelijks minder van binnen krijgen. Omgerekend gaat het naar schatting om een daling van de dagelijkse zoutinname van 5%. Het zoutgehalte in kaas en chips was ook iets lager. In vleesproducten en soep is de hoeveelheid zout nog nauwelijks verminderd. Fabrikanten hebben tot eind 2015 de tijd het zoutgehalte te verlagen.

Bron: RIVM